Sunday, March 25, 2012

Sefiirikorvikesed

Muretaignast korvikesed:

  • 200 gr margariini
  • 1 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 6 dl jahu
  • 0,5 tl soola
Margariin vahustada suhkruga lisada üks muna vahustada läbi, lisada teine muna ning lõpuks jahu.Segada korralikult läbi.Panna taigen toidukilesse ja külmikusse u. 30 minutiks.Küpsetada 200 kraadi juures 10 minutit.
Sefiiri retsept on saadud Merle Tamme käest,mis on väga lihtne ja hea.

Sefiiritegu , siis selline: 4 munavalget, 300gr suhkrut,vett nii palju et suhkur on kaetud( u 5-6 spl e. mina teen silma järgi) ja veidi voolav poti põhjas(võta paksupõhjaline pott).Pane pott koos vee ja suhkruga  tulele ( taimer 7 minutit ) ja samaaegselt hakka munavalgeid vahustama ( võta kuiv ja suuremas mõõdus nõu vahustamiseks, munavalged peavad olema otse külmikust, lisa väike suts soola ). Kui siirup läheb keema, siis võid ühe nõksu keerata tuld väiksemaks, aga üldiselt lasen mina täistulel keeda. Vahepeal sega 1-2 korda kergelt läbi. Kui 7 min saab täis, siis on aeg vaadata, kas siirup on valmis. Selleks pista teelusikas siirupisse korraks, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule tilgakesi- kui viimase tilga taha tekib nn udupeen niidike , siis on siirup valmis ( max aeg kokku 7 min 30 sek ) . Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult potis ning on hästi tihke välimusega. Üle keeta ei tohi- see juhtub kiiresti- ja siis on siirup tuksis. Nii, valmis siirup võta tulelt ja hakka kohe keeval kujul munavalgevahtu ( vaht peab olema väga tugev, seepärast hakkagi kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ) niristama ( mikserda maksimumkiirusel ). Vahusta mõni minut, siis lisa ca 1/4 tl sidrunhapet ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel ca 5 minutit. On küll öeldud, et mõni vahustab ca 15-20 min, aga minul piisab ca 10 minutist korraliku sefiiri saamiseks. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab lahti lööma kergelt kausi küljest nagu tugev vahukoor. Jutt sai ilmselt pikk ja segane, aga proovisin kõikide etappide juures võimalikult detailselt asja lahti seletada. Kui paar korda ära teed ( loodan, et pääsed ülekeetmisest ), siis näed, et tegelikult on sefiiri tegemine hästi lihtne.

Korvikeste põhjas mustikamoosi ja peal siis sefiir.

No comments:

Post a Comment